Munkaerő-kölcsönzés

Ma a legintenzívebben fejlődő “ágazat” a HR világában a munkaerő-kölcsönzés.

  • Miért is alakult ez így?
  • Mi is a munkaerő-kölcsönzés?
  • Milyen előnyei vannak?
  • Hogyan is zajlik a munkaerő-kölcsönzés folyamata?
  • Mire kell nagyon odafigyelni, amikor egy munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó céget keresünk meg?

Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ az alábbi néhány sorban.

Mi is az a munkaerő-kölcsönzés?

Ez egy olyan foglalkoztatási forma, ahol a lehetséges munkavállalót, a megrendelő részletes igényei, alapján egy munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cég toborozza és választja ki. Az a munkavállaló, aki megfelelt a kiválasztási folyamat során, a kölcsönző céggel köt szerződést, velük áll majd munkaviszonyban. A munkavállalással kapcsolatos adminisztratív feladatokat is a kölcsönző cég végzi el, ezzel további terheket vesz le a megrendelő válláról! Maga a munkavégzés viszont már a munkaerő kölcsönzést megrendelő cégnél történik. Minden, a napi munkavégzést befolyásoló, szabályozó tényezőket, szabályokat – úgy mint, a munkaidő, munkaköri leírás, elvégzendő feladatok, pihenőidő vagy ebédidő – a foglalkoztató határozza meg.

Melyek a munkaerő-kölcsönzés legjellemzőbb előnyei?

Nem kell HR osztályt üzemeltetni cégen belül, hiszen a toborzást és a kiválasztást is a kölcsönző cég végzi. A munkaerő felvétellel összefüggő költségek nem a megrendelőt terhelik. Előre tervezhetőek a költségek, mert csak a ténylegesen teljesített munkaórák kerülnek kiszámlázásra. A kölcsönzési díj elszámolható költségként, ezért az nem növeli a bérköltségeket. A munkaerő kölcsönzés időtartama a megrendelő igényeihez igazodik. A kölcsönzött munkaerő nagyobb teljesítményt nyújt, mert a hatékonyságát pontosan nyomon lehet követni. Kötelező létszámstop, vagy kiszámíthatatlan gazdasági helyzet esetén is rugalmasan, gyorsan és hatékonyan lehet reagálni a létszámproblémákra. Szabadságon lévő, hosszabb betegségből gyógyuló vagy GYES-en lévő munkatársak hatékony és gyors pótlására is ideális a munkaerő kölcsönzés. Ha csak szezonálisan (karácsony, nyári turistaszezon) van szükség többlet munkaerőre, akkor is a legjobb módszer a munkaerő kölcsönzése. Sőt, a munkaerő kölcsönzés utat nyit egy egészen újszerű lehetőség megismerésére, amely a Try & Hire névre hallgat. Ezt az idegen elnevezést úgy magyarázhatnák, hogy: “próbáld ki és ha bevált: használd!” Ezen előnyös kölcsönzési forma során egy hat hónapos kölcsönzési időt követően dönthet úgy a foglalkoztató, hogy saját állományába veszi át a kipróbált, megismert munkaerőt.

Hogyan zajlik a munkaerő-kölcsönzés folyamata, és mit is tartalmaz ez a szolgáltatás?

Legelőször a megrendelő részletes tájékoztatást ad a betölteni kívánt munkakörről, majd árajánlatot kap a munkaerő-kölcsönző cégtől. A pozíció megjelölt paraméterei alapján a kölcsönbeadó cég meghirdeti a pozíciót, lefolytatja a kiválasztási folyamatot, majd a kiválasztott munkavállalót állományába veszi. De ne szaladjunk ennyire előre! Lássuk mi minden előzi, előzheti meg a szerződéskötést? A kiválasztásakor a folyamatosan frissülő – több 10 000 főt számláló – saját adatbázisából és egyéb online is hozzáférhető adatbázisokból válogat a kölcsönző cég. Továbbá lehetőség van sajtóban, interneten hirdetésre és direkt megkeresésre is. Igény esetén személyiség vizsgálati és képesség felmérő tesztek alkalmazására is lehetőség van. A potenciális munkaerő kiválasztását követően személyes interjúk következnek, majd azon a pályázó, aki megfelelt, a munkaadóhoz kerül. A kiválasztott munkavállalóval a munkaerő kölcsönző cég megköti a munkaszerződést, és elvégzi a további munkavállalással kapcsolatos adminisztrációs feladatokat. A TB és az APEH felé történő bejelentést is a kölcsönző cég végzi. A kölcsönző cég feladata még, hogy a munkavállaló részére elkészítse a bérszámfejtést, a bérét a megállapodás szerinti napokon utalja, továbbá a béren kívüli juttatásokról is gondoskodjon és nyilvántartást vezessen a szabadságokról. A költségekről részletes elszámolást kérhet a megrendelő. Az esetlegesen felmerülő problémás helyzetekben és a kölcsönzés munkajogi kérdéseivel kapcsolatban is tanácsadással szolgál a munkaerő kölcsönző cég. Szükség szerint a kölcsönzött munkaerő helyettesítésének megoldását is a kölcsönző cég végzi. Minden esetben szerződésben kerülnek rögzítésre a munkaerőt kölcsönbevevő és a kölcsönző cég jogai és kötelezettségei.

Mire kell figyelni, amikor egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget kiválasztunk?

Törvény által szabályozott és engedélyhez kötött tevékenység a munkaerő-kölcsönzés. Minden esetben azt tanácsoljuk, hogy munkaerő kölcsönzés előtt ellenőrizze a kölcsönbeadó cég ide vonatkozó engedélyeit! Fontos tudni, hogy a munkaerő-kölcsönzéssel közvetlenül nem lehet költséget csökkenteni. A munkaerő-kölcsönzés díjszabása általában magasabb annál, mintha saját munkaerő kerülne állományba vételre. Ha a kapott árajánlatban alacsonyabb ár szerepel annál, mintha magunk alkalmaznánk a munkavállalót, akkor feltételezhető, hogy feketemunka állhat a háttérben. Stabil finanszírozási hátteret igénylő tevékenység a munkaerő-kölcsönzés, mivel a kölcsönbeadónak a teljes bérköltségét és annak járulékait kell 1-3 hónapra megelőlegeznie a kölcsönbevevő helyett. Kölcsönbeadó megválasztásakor tájékozódjon a kölcsönző cégről!

Miért ilyen népszerű ma munkaerőt kölcsönözni?

Jelenleg Magyarországon a hatályos törvények olyan helyzetet teremtenek, hogy a vállalkozások gyakorta az ellehetetlenülés szélére kerülnek. Gondoljunk csak olyan egyszerűnek tűnő tételekre, mint a munkabérek. Sok esetben már ez a kifizetés is meghaladja egy tisztességes – törvénykövető – vállalkozó teherbíró-képességét. A költségcsökkentésnek van néhány módja, a létszámleépítés csak egy ezek közül, amit sok munkaadó kénytelen alkalmazni. De sokáig ezt sem lehet folytatni, mert a megmaradt dolgozókra mind nagyobb és nagyobb teher hárul, ami hibákhoz, teljesítmény- és profitcsökkenéshez vezethet. Idejében kell megtenni a szükséges – a legtöbb vállalkozás esetében bizony életmentő – lépéseket. Ezen lépések egyike az előbbiekben vázolt munkaerő kölcsönzés, amely nem csak gyors, de költséghatékony megoldás is! Mára bebizonyosodott, hogy a gyakran változó feltételeknek a legjobban a munkaerő-kölcsönzés, mint korszerű foglalkoztatási forma tud megfelelni. A kisebb vállalkozásoktól a nagy vállalatokig mindenhol rugalmas választ lehet adni a szabályozások okozta kihívásokra, és a ami a legfontosabb: jelentős költségnövekedés nélkül életképes, sőt: fejlődőképes lehet az adott cég!

Megjelölve , , , , .Könyvjelzőkhöz permalink.